Gastles geven / bedrijfsbezoek

Samenwerken met het bedrijfsleven

In de Vakmanschapsroute is de samenwerking met het bedrijfsleven zeer belangrijk. Dit kan op verschillende manieren. Een bedrijf kan meedenken over de inhoud van het onderwijsprogramma, er zijn gastlessen, bedrijfsbezoeken en stages. Al deze dingen helpen de leerlingen in hun oriƫntatie op het beroep. Het meeste effect hebben deze gastlessen en bedrijfsbezoeken wanneer deze aansluiten bij een lessenreeks, project of LOB-programma.

Gastlessen

De gastlessen vinden plaats op school, in de vertrouwde omgeving van de leerlingen. Het is de ideale manier om de branche en jouw bedrijf onder de aandacht van de leerlingen te brengen. Een gastles kan op verschillende manieren worden ingevuld. Bijvoorbeeld door de gastspreker die zijn persoonlijke loopbaan vertelt tot het behandelen van een specifiek onderwerp uit de beroepspraktijk. Hierbij kan ook een stukje practicum met de vertrouwde materialen van school uitgevoerd worden. Tijdens deze gastles krijgen de leerlingen een duidelijker beeld van wat de beroepspraktijk is en wat de lesstof is die ze op school behandelen.

Bedrijfsbezoek

Bij een bedrijfsbezoek komt de Techniek letterlijk tot leven. Een docent kan nog zo enthousiast vertellen, een filmpje kan nog zo sprekend zijn, niets kan het beeld zo duidelijk maken als het bedrijfsbezoek. De leerlingen zijn vaak erg onder de indruk tijdens het bedrijfsbezoek, ze voelen, ruiken, horen en proeven de sfeer van het bedrijf.